Читалище Добри Войников
image ornamet Школи и курсове

Курс по английски език


Детската школа по английски език съществува повече от 40 години. Преподавател в школата е г-жа Райна Антонова. Заниманията се провеждат в обновения кабинет по английски език, който разполага с всичката необходима техника за съвременно обучение. Школата работи по системи одобрени от Министерството на образованието и на водещи издателства в областта на чуждоезиковото обучение. Системите за обучение са: Pathway, First Certificate, Blue Skies, Nello Energy, New Opportunities, English Together и др. Таксата за обучение е 23 лв. на месец, като за две деца от семейство се плаща такса и половина. Учениците в школата ползват Детски отдел на библиотеката безплатно.
Център "Приятел"


Център “Приятел” Ви предлага: - Детска лятна ваканция с квалифицирани педагози - Зала и организация на детски партита по различен повод
Издателство "Добри Войников"


Издателство „Добри Войников” към към Народно читалище „Добри Войников – 1856”, гр.  Шумен  е създадено през лятото на 2007 година. То  е издало повече от 20 книги, между които: „Шуменската крепост” от Георги Джумалиев, „Хроника на Мерсинковския род” от Кънчо Тодоров, „Театърът в Шумен (1813 – 1856)” от Емил Кьостебеков, стихосбирката „В края на есента” от Николай Димков, успоредно с това то издаде фототипни издания на книгата на Добри Войников „Криворазбраната цивилизация”,  и „Михал” на Сава Доброплодни. Напоследък издаде „Материал по история на нашето Възраждане” от Илия Блъсков и „Климент, епископ български” от Николай Димков. Предстои издаването на „Литературно критически послания” на Добринка Пенева и „Дряновските кметове и почетни граждани” от Цанка Съчкова.
Студио "Изкуство"


През 1983 година, към Профсъюзния дом на културата в град Шумен по инициатива на г-н Емил Абаджиев се създава Студио "Музика". Всяка неделя членовете на студиото се събират и слушат аудио-записи на различни по жанр музикални произведения, съпроводени с подходящи беседи. През 1998 г. шуменският ентусиаст г-н Вагханик Чилингирян с благословията и подкрепата на председателя на читалище "Добри Войников" - г-н Юрий Аврамов, отново подхваща това начинание и подновява дейността на студиото, като тематиката се разширява и в други области на културата. Започва да действа Студио "Изкуство" към читалището. Сега освен на класическата музика, неделите са посветени на балети, мюзикъли, изобразително изкуство, филми за композитори, художници, певци, склуптори, архитекти и др. Съществуването на Студио "Изкуство" се дължи на безкористната и всеотдайна работа на членовете му. Осигурена е зала в читалището за провеждане на сбирките и средства за закупуване на видеокасети и DVD дискове със записи. Председател на студиото е г-жа Душица Куцарова
Киниклоуб


Кинолюбителската традиция в Шумен има почти 90-годишна история. Нейното начало е в далечната 1926 г., когато на  16 май е  основано Шуменското кино любителско дружество. От тогавa Шумен е единственият град в България, където не е прекъсвана кино любителската дейност. В началото тя не е била към читалището /тогава "Арх. Михаил”/, но е организирана от дейни читалищни  дейци като Крум Зелков, Веселин Хлебаров, Сарафка Сърмова, Димитър Златев - общо повече от 50 човека. Дружеството приема свой устав, образец на членски карти, издава книги за киноизкуството, подпомага бедни и сираци. През 1958 г. Градският комитет на ДСНМ и читалище "Добри Войников" възстановяват кино любителската организация. Днес киноклуб "Мадарски конник" към читалището има условия за работа: разполага с помещения за сбирки и работа със съвременна техника – компютри и видеокамери.. Членовете му работят на доброволни начала, създават филми, участват във фестивали и конкурси, документират важните събития в Шумен и областта. Любителското кино не е комерсиално, то не носи финансови облаги. Във филмотеката на клуба са записани заглавията на 435 клубни филми с различна тематика. Близо 300 от тях са наградени с международни и национални отличия. Киноклубът е инициатор и един от организаторите на националния и международен фестивал на любителските исторически филми, който се провежда под патронажа на Министерство на културата и с подкрепата на община Шумен веднъж на всеки 2 години /VІ-то международно издание предстои през 2014 година/. Кинолюбителите помагат на многобройните притежатели на кинокамери, фотоапарати и мобилни апарати да превърнат заснетите кадри в личен или домашен филм. Отворен е всеки вторник и петък от 17,30 до 20 часа.     Председател на клуба е г-н Апостол Фанев.
Нагоре