Читалище Добри Войников
image ornamet Новини

Созополско злато за шуменската „Малка серенада”


19.06.2021


С най-високата награда – Първа и златен медал, спечелени на  престижния Национален фестивал на старата градска песен „Красив роман е любовта” в Созопол, в родния град Шумен се завърна вокалната формация „Малка серенада”. Неин художествен ръководител е маестро Николай Тодоров. Изтъкнатият състав, носител на редица престижни отличия, е един от творческите колективи на най-старото българско читалище – шуменското  НЧ „Добри Войников -1856”. Нашите певци са познати на ерудираната созополска публика от своето успешно представяне в конкурсната програма на морския бряг през 2019 година, когато спечелиха сребърен медал и втора награда.

Тази година,  по преценка на журито, а и с подкрепата на многобройна публика в големия театрален салон на НЧ „Отец Паисий – 1896” шуменските певци бяха обявени за най-добри. Те се бореха за созополското злато с десетки изпълнители от цялата страна, сред които бяха и други самодейци от Шумен, града домакин, Ахтопол, Тополовград, Крумовград и др. Националният фестивал на старата градска песен „Красив роман е любовта” се проведе в петък и събота, под почетния патронаж на кмета на община Созопол Тихомир Янакиев. Конкурсът е създаден с идеята да съхранява и популяризира старата градска песен. Участниците в него са разделени в три категории – вокални състави, дуети и индивидуални изпълнители. Задължително условие е те да изпълнят своята програма на живо.

Секретарят на Народното читалище „Добри Войников-1856” Детелина Палазова покани много от артистичните певци да гостуват със свои изпълнения в организирания в шуменското читалище, с подкрепата на община Шумен, Международен фестивал на популярната песен „Есенни шуменски вечери”.

След завръщането на певците в родния Шумен късно в събота, художественият ръководител на вокалната формация „Малка серенада” маестро Николай Тодоров сподели своите впечатления от созополския конкурс: ”През изминалите години фестивалът с конкурсен характер „Красив роман е любовта” се утвърди като един от най-престижните в страната. За него  участниците се готвят цяла година. Той привлича като магнит творци от различни поколения не само с омаята на морския бряг, но и с всеобщото желание на организаторите му, а и участващите, на сцената да се представи вълнуваща музика. Така бе и тази година. Вече повече от 70 години създавам музика. От учителите си, а и от опита който натрупах узнах, че за да се представиш добре на един конкурс , наред с всичко друго трябва да съставиш добра програма. Разнообразна, но и съобразена с възможностите на певците. Немислимо е да излезем да пеем на сцена, различна от нашата родна, и да не представим песента „Шуменски вечери”. Тя е по музика на Пабло Бертран. С годините се превърна във визитка – на града ни, на фестивала, организиран от нашето читалище, а и на самата наша „Малка серенада”. Аз лично познавах автора на тази вълшебна музика. Успях на изживея това голямо творческо щастие! И сега се мъча да предам тази емоция на моите певци. В Созопол „Малка серенада” изпълни великолепно моята песен „Купувайте цветя”,  заедно  „Калипсо” на Катерина Валенте. Когато ни връчваха златната статуетката като  първенци, мнозина от публиката еуфорично викаха „Бис! Бис!” Предизвикателство за това наше отговорно представяне в конкурса бе, че в момента има изпълнители, които са нови за „Малка серенада”. Те участват за първи път в конкурс. Радостно бе, че се представиха успешно. Обновлението в състава продължава. На есен ще зарадваме нашата любима публика с още нови красиви гласове.”

Да се говори, че след пожънатия успех в Созопол съставът на НЧ „Добри Войников-1856” излиза в лятна ваканция е немислимо. Само след броени дни – в събота те отново тръгват на път. В Хасково са селектирани да участват в националния фестивал „ С песните на Ари”.Още новини

Литературен конкурс “ПОКЛОН, БУДИТЕЛИ И ПРОСВЕТИТЕЛИ”

07.06.2021

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ДОБРИ ВОЙНИКОВ-1856“ КЛУБ...

Прочети...

Полски дни в Шумен

03.06.2021

В рамките на традиционните Полски дни в Шумен ще се...

Прочети...

Среща-разговор с писателката Здравка Евтимова

27.05.2021

Във връзка със своя 165-годишен юбилей, НЧ ”Добри...

Прочети...

Награждаване на победителите в конкурса "Пролетта събужда отново за живот света"

21.05.2021

На 31 май 2021 година, в навечерието на Международния ден...

Прочети...

КК "Мадарски конник" бе удостоен с Наградата на Шумен

11.05.2021

КК "Мадарски конник" към НЧ "Добри...

Прочети...

Златна значка за Ирина Върбанова и Величка Евтимова

11.05.2021

Със званието "Носител на златна значка на гр....

Прочети...

"КИНО В ДЛАН" раздава награди - 19 май 2021г.

29.04.2021

На 19 май 2021 г., в кино „Одеон“- София, от 18:00 ч. ще се...

Прочети...

Покана за Общо отчетно-изборно събрание

28.04.2021

ПОКАНА Настоятелството на НЧ „Добри Войников-...

Прочети...