Читалище Добри Войников
image ornamet Новини

Музика с душа - концерт за класическа музика


30.08.2021


Концерт с класическа музика ще се състои в концертната зала на НЧ „Добри Войников-1856“ на 1 септември, сряда, от 18.00 часа. В концерта участие ще вземат гост-изпълнителите Анета Тодорова (сопрано), Цветан Димитров (тенор), Йоан Кръстев (баритон), под съпровода на Светлин Христов-пиано. Публиката ще има възможност да се наслади и на изпълненията на набиращото популярност младо шуменско дуо "Con Anima"-Виктория Стефанова (флейта) и Евридика Вълчева (пиано), съобщиха от пресцентъра на общината.

В програмата на концерта са включени арии и дуети от оперите „Ксеркс“, „Юлий Цезар“, „Дон Жуан“, “Лучия ди Ламермур“, „Травиата“, „Евгений Онегин“, „Ловци на бисери“ и др., както и популярни инструментални композиции от различни музикални периоди.

Българското сопрано Анета Тодорова започва да пее на седемгодишна възраст в „Детски хор на Българското национално радио“, а през 1999 г. става член на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов” и участва в множество турнета в Европа. От 2010 г. живее в Брюксел, където продължава музикалната си кариера и през 2017 г. печели Първа награда на второто издание на международния певчески конкурс „Нови гласове и песни“. По време на кариерата си е пяла на най - престижните сцени в България, Белгия и цяла Европа. Класическият ѝ репертоар включва арии от най - известните опери и оперети. През 2012 г. основава със съпруга си Калин Велчев Белгийско - българската асоциация за изкуство и култура - „Орфей”.  Сдружението има за цел да представи българската култура, артисти и музиканти пред белгийската публика и организира множество концерти и други културни събития. През 2018г. е поканена да изнесе солов концерт в замъка Château de la Hulpe в Белгия по случай българското председателство в Съвета на Европа.

Цветан Димитров е инженер по образование,  китарист и лютиер,. Роден е в Шумен, занимава се с музика от 13-годишен, през последните години се занимава активно с пеене.  Експериментира в различни жанрове, но е завладян от класическия и оперен теноров репертоар. Учи класическо пеене при Галя Павлова, Калуди Калудов,, Петър Данаилов и Пламен Кумпиков. През 2017 г. печели голямата награда за авторска музика на конкурса “Нови гласове и песни".  Носител е на Първа награда от конкурса за певци - непрофесионалисти  “Vivavoce” 2018 и 2019 г. През 2018 г.  организира за първи път в България концерт изцяло по песни на В. Белини. Автор, продуцент и солист е на спектакъла „Фантомът никога не умира“ по произведения на А. Л. Уебър, поставен през 2020 г.

Йоан Кръстев е роден в София, любител в хуманитарните науки, езиците и музиката. Завършил НГДЕК Константин-Кирил философ, учи Международни отношения в Швеция. Започва класическа китара във втори клас, но се преориентира към хорово пеене - взима участие и като хорист, и като солист във формациите "Musicalling", "Елате синове на изкуството", Академичен хор към Национална Художествена Академия "Св. Параскева", хор на Катедрален Храм "Св. София", "Гром падина", "Improduce me Musical" и др. Отскоро прохождащ в белканто пеенето, Йоан ходи на уроци при Галя Павлова и Пламен Кумпиков. Изпълнява ролята на виконт Раул дьо Шани в спектакъла "Фантомът никога не умира" през 2020 г.

Дует Con Anima ( Виктория Стефанова-флейта и Евридика Вълчева-пиано) са от Шумен. Дуетът се сформира през март 2021 г. по повод концерт посветен на 122 години от рождението на Панчо Владигеров и няколко месеца по-късно осъществява и самостоятелен концерт, където представя творби от чуждестранни  и български композитори. Шуменското дуо продължава да се утвърждава като участва и в различни концерти и проекти свързани с град Шумен.
Виктория Стефанова завършва средното си образование в училище по изкуствата СОУ „Сава Доброплодни“ с  профил Флейта при Маргарита Рачева. Още в ученическите си години печели награди от конкурси за инструменталисти. През 2007-ма завършва магистърска степен по класическо пеене в НМА „Панчо Владигеров“. Завършва и майсторски клас при вокалния педагог – сопраното Лори Маккен,  преподавател в Държавния Университет на Монтклеър (Montclair State University),  в щата Ню Джърси, САЩ. Има многобройни участия в оперни спектакли в различни краища на света – Европа и Азия. Наред със своята оперна кариера, Стефанова продължава и развитието си като флейтист и преподавател по флейта в родния Шумен.
Евридика Вълчева учи пиано при  Росица Михайлова. Завършва Бакалавър в ШУ»Епископ Константин Преславски» със специалност ПОМ с пиано при Жaнета Кацарова. През 2016 г. започва работа като преподавател по пиано в музикалните паралелки в Шумен, и като балетен корепетитор. През 2020 г. завършва  „Изпълнителско изкуство-пиано“  магистърска степен при  проф.  д-р Ромео Смилков  в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, гр. Пловдив. Специализира пиано и камерна музика в МА „К. Липински“-Вроцлав, Полша при проф. Гжегож Кужински и проф. Анна Гонгола. По настоящем е преподавател по пиано към ЦПЛР – ОДК „Ан.Стоянов“, Шумен.

Светлин Христов е роден през 1991 г. в София, учи в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Русе в класа по пиано на именития педагог Евгени Желязков, а в последствие завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“, като едновременно следва три специалности – класическо пиано, композиция и оркестрово дирижиране. В периода 2015-2016г. специализира в Московската консерватория „П. И. Чайковски“, а в момента е редовен докторант към катедра „Дирижиране“ в НМА и специализира оркестрово дирижиране в Университета по музика, Виена в класа на проф. Симеон Пиронков. Има чести участия на концертния подиум като пианист, камерен изпълнител, оркестрант, диригент, композитор и награди от различни наши и чужди конкурси.

Музикалното събитие се реализира с подкрепата на Община Шумен.

Входът е свободен! Още новини

"Есенни шуменски вечери" приема заявки за участие

23.06.2021

Международният фестивал за популярна песен "Есенни...

Прочети...

Фотоконкурс на тема „Красотата на моя роден край”

22.06.2021

Конкурсът се организира от НЧ „Добри...

Прочети...

Созополско злато за шуменската „Малка серенада”

19.06.2021

С най-високата награда – Първа и златен медал,...

Прочети...

Литературен конкурс “ПОКЛОН, БУДИТЕЛИ И ПРОСВЕТИТЕЛИ”

07.06.2021

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ДОБРИ ВОЙНИКОВ-1856“ КЛУБ...

Прочети...

Полски дни в Шумен

03.06.2021

В рамките на традиционните Полски дни в Шумен ще се...

Прочети...

Среща-разговор с писателката Здравка Евтимова

27.05.2021

Във връзка със своя 165-годишен юбилей, НЧ ”Добри...

Прочети...

Награждаване на победителите в конкурса "Пролетта събужда отново за живот света"

21.05.2021

На 31 май 2021 година, в навечерието на Международния ден...

Прочети...

КК "Мадарски конник" бе удостоен с Наградата на Шумен

11.05.2021

КК "Мадарски конник" към НЧ "Добри...

Прочети...