Читалище Добри Войников
image ornamet Новини

Честване на 190 години от рождението на Добри Войников в Браила, Румъния


16.06.2023


Тържествено честване на 190-годишнината от рождението на Добри Войников в Браила.

Народно читалище „Добри Войников-1856”, съвместно с Община Шумен и РИМ – Шумен, организира на 16.06. честване на 190-годишнината от рождението на патрона на читалището в театър „Мария Филотти” – Браила – град, в който Войников е живял и творил. Тук големият български възрожденец - драматург, писател, журналист, композитор, диригент и музикант написва драмите „Стоян Войвода”, „Покръщение на Преславский двор” и „Райна Княгиня” – драми, оценени високо от румънската публика и лично от Крал Карол I; издава вестник „Дунавска зора”, участва в учредяването на Българското книжовно дружество /днес БАН/.

Шуменската делегация се ръководеше от Найден Косев - заместник-кмет по образование и култура. В нея участваха Даниел Руменов – директор на РИМ – Шумен, Детелина Палазова – секретар на НЧ „Добри Войников” и др.

Беше поднесено слово от секретаря на читалището. Представена беше виртуална обиколка на къщата-музей „Добри Войников”, подготвена от РИМ – Шумен. Заместник – кметът на град Шумен поздрави присъстващите. Приветствие отправи и заместник - кметът на община Браила – г-жа Дойна Чокан. Положени бяха цветя пред барелефа на Войников в едноименната зала на театъра, както и пред паметника на Христо Ботев в града и пред паметната плоча на мястото, където се е намирала механата на Никола Тодоров - Странджата, описана от Иван Вазов в повестта му "Немили-недраги".

Апогей в програмата беше концертът на смесен хор „Родни звуци” към читалището на сцената на театър „Мария Филоти”, където и днес се усещат енергията и духа на Войников. В програмата бяха включени негови оригинални авторски творби, издирени в Държавен архив – Шумен, от диригента доц. д-р Николай Андриянов и изпълнени от хора под съпровода на Ваня Джамбазова. С изпълнения на пиано и флейта участва и солистката Ерато Николова. Под бурните аплодисменти на публиката концертът завърши с изпълнение на известна румънска песен. На следващия ден при посещението на българската църква хорът изпълни църковнославянски песнопения.

Домакини на събитието бяха Община Браила, театър Мария Филотти” – предоставил великолепните си зали с уникална акустика - и Сдружението на българите в града. Благодарни сме за тяхното гостоприемство и за възможността на почетем съвместно тази знакова годишнина.

Връзките между градовете Шумен и Браила са с вече двеста-годишна история. В по-ново време те са възстановени по инициатива на председателя на НЧ „Добри Войников” – Николай Николов и председателя на българската общност в Браила – Мария Ганчева. Понастоящем двата града са побратимени и на 11 май т.г. в Шумен гостува делегация от Браила по повод празника на града ни. Желаем за в бъдеще тези отношения да са все така топли и ползотворни.

 

 

 

 Още новини

Среща-разговор с проф. Иво Христов

26.04.2023

На 27 април 2023 г. от 17.30 часа в зала "Сава...

Прочети...

Пролетен концерт

25.04.2023

На 26 април /сряда/ от 18:00ч в концертна зала на...

Прочети...

Представяне на книгата "Не и без любов"

23.04.2023

НЧ "Добри Войников-1856" и ПГИ - Шумен организират...

Прочети...

Национален конкурс, посветен на 190 години от рождението на Добри Войников

02.04.2023

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ДОБРИ ВОЙНИКОВ-1856”...

Прочети...

Покана за Общо отчетно събрание на НЧ "Добри Войников-1856"

20.03.2023

ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НЧ „ДОБРИ...

Прочети...

Творчески работилници на Балетно студио "Перли"

15.03.2023

На 18.03.2023 г. /събота/ имаме удоволствието да поканим...

Прочети...

Коледен благотворителен концерт

22.12.2022

Коледен благотворителен концерт на съставите на НЧ...

Прочети...

Благотворителен концерт "Коледна песен"

20.12.2022

Народно читалище „ДОБРИ ВОЙНИКОВ-1856” Ви кани...

Прочети...