Честване на 190 години от рождението на Добри Войников в Браила, Румъния

октомври 27, 2023 By bonchev57

Тържествено честване на 190-годишнината от рождението на Добри Войников в Браила.

Народно читалище „Добри Войников-1856”, съвместно с Община Шумен и РИМ – Шумен, организира на 16.06. честване на 190-годишнината от рождението на патрона на читалището в театър „Мария Филотти” – Браила – град, в който Войников е живял и творил. Тук големият български възрожденец – драматург, писател, журналист, композитор, диригент и музикант написва драмите „Стоян Войвода”, „Покръщение на Преславский двор” и „Райна Княгиня” – драми, оценени високо от румънската публика и лично от Крал Карол I; издава вестник „Дунавска зора”, участва в учредяването на Българското книжовно дружество /днес БАН/.

Шуменската делегация се ръководеше от Найден Косев – заместник-кмет по образование и култура. В нея участваха Даниел Руменов – директор на РИМ – Шумен, Детелина Палазова – секретар на НЧ „Добри Войников” и др.

Беше поднесено слово от секретаря на читалището. Представена беше виртуална обиколка на къщата-музей „Добри Войников”, подготвена от РИМ – Шумен. Заместник – кметът на град Шумен поздрави присъстващите. Приветствие отправи и заместник – кметът на община Браила – г-жа Дойна Чокан. Положени бяха цветя пред барелефа на Войников в едноименната зала на театъра, както и пред паметника на Христо Ботев в града и пред паметната плоча на мястото, където се е намирала механата на Никола Тодоров – Странджата, описана от Иван Вазов в повестта му „Немили-недраги“.

Апогей в програмата беше концертът на смесен хор „Родни звуци” към читалището на сцената на театър „Мария Филоти”, където и днес се усещат енергията и духа на Войников. В програмата бяха включени негови оригинални авторски творби, издирени в Държавен архив – Шумен, от диригента доц. д-р Николай Андриянов и изпълнени от хора под съпровода на Ваня Джамбазова. С изпълнения на пиано и флейта участва и солистката Ерато Николова. Под бурните аплодисменти на публиката концертът завърши с изпълнение на известна румънска песен. На следващия ден при посещението на българската църква хорът изпълни църковнославянски песнопения.

Домакини на събитието бяха Община Браила, театър Мария Филотти” – предоставил великолепните си зали с уникална акустика – и Сдружението на българите в града. Благодарни сме за тяхното гостоприемство и за възможността на почетем съвместно тази знакова годишнина.

Връзките между градовете Шумен и Браила са с вече двеста-годишна история. В по-ново време те са възстановени по инициатива на председателя на НЧ „Добри Войников” – Николай Николов и председателя на българската общност в Браила – Мария Ганчева. Понастоящем двата града са побратимени и на 11 май т.г. в Шумен гостува делегация от Браила по повод празника на града ни. Желаем за в бъдеще тези отношения да са все така топли и ползотворни.