Вълшебният свят на Иван Раденков

април 10, 2024 By Роза Енчева

Детският писател Иван Раденков гостува в Шумен днес по покана на НЧ „Добри Войников-1856“. В зала „Сава Доброплодни“ той представи пред ученици от 3 клас на СУ „Панайот Волов“ книгата си „Приключенията на Кураж, Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания“. Увлекателният разказ, забавните перипетии на героите с вкусни имена,  песните, които авторът сам съчинява и изпълнява на китара, превърнаха запознанството с него във вълнуващо преживяване за малките читатели. Книгата е с QR код за сканиране, който води към две от музикалните творби, описани в произведението.

По време на срещата писателят провокира детските фантазии със забавни истории и текстове на песни, които заедно измисляха, а той веднага превръщаше в музика. Гостът разказа, че черпи вдъхновение от игрите със своите синове и общуването с тях. Преди няколко години Иван Раденков написа първия „Фалшив речник на смешните фрази“ и разпали детското въображение с изрази като „тинтири-минтири“, „на баба ти хвърчилото“, „хлопа ми дъската“. Доматените пирати, Джо Хрътката и палачинковото чудовище от „Вкусът на приключенията“ се превърнаха в домашни помощници за злояди деца. А мокрото, шеметно и пълно със смях пътуване по въздух, по вода и суша на две хлапета в компанията на чудати герои и странни съоръжения превърна „Велосипедисти край езерото Папийон“ в една от най-четените съвременни български детски книги.

Децата споделиха, че искрено са се забавлявали с невероятните приключения на Уинки Марлюнки и Котарака Франт, чиито истории авторът превръща и в музикална пиеса.

Писателят Иван Раденков изненада присъстващите с признанието, че е половин шуменец, защото неговата майка е родена на метри от читалището в красива стара къща, запазена и до днес. Там, на ул. „Цар Освободител“, дядо му Вълчо някога е имал книжарница и е общувал често с Панчо Владигеров, а внучката му – майката на Иван, е била ученичка на Павла Жекова.

Срещата с писателя Иван Раденков е част от поредицата събития, които НЧ „Добри Войников-1856“ организира по повод 75-тата годишнина  от създаването на детския отдел на библиотеката.