Славянското дружеството в Шумен носи името на Васил Друмев. То е основано през 2007 г. по инициатива на Крум Лазаров, тогава секретар на Славянското дружество в България и Николай Николов, председател на НЧ „Д. Войников-1856”. В продължение на 17 години дружеството е важна част от духовния живот на града. В него членуват 80 души, обединени от идеята за приятелство между славянските народи.

Славянското дружество развива културна, просветна, научна и родолюбива дейност за запознаване на обществеността с историята, културното наследство и съвремието на България и на славянските народи. Сътрудници на дружеството са специалисти в различни направления, които заслужено получават признанието на нашите партньори от страната и чужбина за своята изследователска дейност в областта  на славистиката. Проф. Надка Николова, проф. Добрина Даскалова, проф. Ивелина Савова, гл. ас. д-р Николай Николов са отличени с медал от словашкия университет в гр. Прешов, а проф. Кина Вачкова – от Карловия университет в Прага. Проф. Ивайло Петров е удостоен със златен медал „Шукшин” на Съюза на писателите в Русия. Проф. Валентина Аврамова беше член Международната комисия за славянски книжовни езици в Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература и председател на Съюза на русистите у нас.

Част от дейността на дружеството е отбелязването на важни дати от българската история и култура, както и от историята и културата на славянските народи. По традиция съвместно с културните центрове на Чехия и Словакия в София Славянското дружество и НЧ „Добри Войников-1856“ организират Чешки и Полски дни, които през годините са се превърнали в значими културни събития за Шумен и шуменци заради богатата и интересна за посетителите програма. Едни от най-вълнуващите Дни на полската култура, например, бяха посветени на 200-годишнината от рождението на Шопен. Шуменската публика имаше възможността да разгледа изложба с плакати, да присъства на представяне на книгата „Поглед към Шопен”, както и на концерт от негови творби, заедно с прожекция на филм, посветен на големия полски композитор и пианист Фредерик Шопен. Славянското дружество съвместно с читалището организира Година на нобеловия лауреат Чеслав Милош, един от най-именитите полски писатели на ХХ век, среща с полския писател и педагог Януш Корчак и др. Запомнящи се ще останат Чешките дни, посветени на 1150-години от Великоморавската мисия, творческата вечер, посветена на големия чешки писател Ярослав Хашек и на неговата най-известна творба сатиричният роман „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“, както и изложбата „Чехия в моите очи” с картини от Чешкия център за 100-години от основаването на Чехословакия. Дружеството организира поредицата от събития, с които беше отбелязана 90–годишнината от рождението на чешкия писател Милан Кундера през 2019 г. и др.

Представяне на книги, срещи с учени, писатели и поети от различни славянски страни, музикални вечери, студентски и докторантски научни четения, посветени на езика, литературата, историята и културата на славянските народи, гостувания на театрални спектакли, изложби и концерти са част от инициативите, които организира  дружеството. Шумен беше домакин на поредица от срещи-рецитали с поети и писатели от различни славянски страни. Съвместно с Дружеството на писателите в Шумен през годините са провеждани литературни-четения „Славянски венец” с участието на творци от Беларус, Русия, Латвия, Полша, Македония. Представянето на Антологията на съвременната хърватска поезия и участието на съвременни хърватски творци, както и вечерите на руските поети Пушкин, Бродски, Шукшин се превърнаха в събитие за почитателите на литературата и поезията. Посещението на концерта на „Любе“ в Ямбол се превърна в изключително преживяване за почитателите на популярната руска група.

Представянето на традициите и обичаите на славянските народи също събира много и интересни хора от различните етнически общности в града. Сред най-посещаваните събития са организираните прояви около Великден под мотото „Великден при приятели“, където среща си дават традициите и обичаите на поляци, чехи, словаци, руси, украинци, белоруси, българи, арменци.

Славянското дружество е организатор и на редица тематични екскурзии – по пътя на Васил Друмев (по случай 170-год. от рождението му) до Гложенския манастир, през лобното място на Бенковски в Рибарица и Троянския манастир, до музея на Първото Народно събрание във Велико Търново и гроба на Васил Друмев (Митрополит Климент) в митрополитската църква в града, до музея на полско-унгарския крал Владислав Варненчик във Варна (по случай 590-годишнината от рождението му), до гроба в Плиска на чешкия археолог Карел Шкорпил в Плиска (по случай 155-годишнината от рождението му), до Двора на буквите и до предполагаемия гроб на княз Борис в местността Кирека. 150-годинината от рождението на Л. Н. Толстой беше повод за организираното пътуване до Силистра и поднасяне на цветя пред паметника на големия руски писател в града. В програмата беше включено и посещение на красивия резерват Сребърна, където е сключен първият договор между Турската и Руската империя и където се намира единственият паметник у нас на императрицата Екатерина.

Нашето славянско дружество успешно си сътрудничи със Славянското дружество в София, НЧ „Д. Войников – 1856”, ШУ „Еп. К. Преславски”, РБ „Ст. Чилингиров”, РИМ в Шумен, Дружеството на писателите, с Полския и Чешкия културни центрове в София. С дейността си за разпространението на знания за култура, история и съвремие, шуменското дружество убедително се вписа в духовния живот на Шумен и на България.

Председател на Славянското дружество е проф. д-р Кина Вачкова.