„Кино в длан“ – фестивал на мобилното кино

„Кино в длан“ е първият фестивал за филми, заснети с мобилни телефони, организиран в нашата страна. Той е обърнат към младите, независими филмови творци, готови да експериментират с модерните технологии.

Първото издание на фестивала се проведе през 2016 г. в навечерието на 160- годишнината от основаването на Народното читалище „Добри Войников–1856“ и на 90-годишнината от началото на организираното кинолюбителско движение в Шумен.

Фестивалът популяризира независимото филмово творчество с помощта на модерните мобилни технологии. Основната задача на ръководството на читалището и на организаторите е кинофестивалът да се утвърди, да се разшири неговата популярност и да се привлекат повече участници както от страната, така и от чужбина.

Задължително условие за авторите, които се включат във фестивала, е да заснемат филм с мобилно устройство (телефон или таблет), като продължителността му не може да надвишава 5 минути. Създадените филми търсят и представят на съвременен визуален език истории, герои, събития, които е невъзможно да бъдат заснети на големи камери.

„Кино в длан“ подкрепя талантливи млади хора и им предоставя поле за реализация, привлича вниманието им към новите възможности на съвременното кино, стимулира тяхната творческа активност, иновативност и диалог със средствата на киното, представя най-добрите филми на международни кинофестивали и ги популяризира в училища и творчески студия.

За фестивала:

https://www.mkino.org/#header