Балетното студио „Перли” е създадено към НЧ „Добри Войников-1856”  – Шумен през 2007/2008 г. Основателки и художествени ръководителки са Ирина Върбанова и Величка Евтимова – възпитанички на Института за музикални и хореографски кадри, София и на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, София – специалност „Балетна педагогика”.

            Още през първите пет години балетното студио осъществява близо 30 постановки, като почти всички са авторски творби на Ирина Върбанова и Величка Евтимова. Студиото активно участва в концерти на вокална формация „Малка серенада“, в различни общински инициативи, в Международния фестивал „Под звездите“ във Варна, във Фестивала на  арменското танцово изкуство в Стара Загора, в концертни програми в Бургас, Браила и Тулча (Румъния), в Скопие и Крива паланка (Северна Македония), а също и в Националния фестивал на етносите във Варна. Много успешно е участието на балетното студио във Фестивала на изкуствата в Катерини-Паралия – Гърция през 2015година, а също и съвместното представяне с арменския смесен хор „Гърунг” в София – в кино „Люмиер“ през 2008 година и в Солун – Гърция през 2015 година.

            През 2008 г. по идея на балетното студио се осъществява съвместен концерт с млади оперни певци, възпитаници на вокалната педагожка Мила Маврова.

            През месец юни 2013 г. балетното студио отбелязва своята 5-годишнина със самостоятелен концерт.

            През 2014 година се осъществява един много специален концерт. В програмата участват пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови и младата оперна певица Александрина Михайлова – тогава ученичка на вокалната педагожка Недка Телбизова, а вече и на маестра Райна Кабаиванска. На този концерт Ирина Върбанова и Величка Евтимова представят своята „Малка книжка за балета”. Представянето на книгата и красивият концерт са посветени на 40 години от началото на педагогическата работа на двете балетни педагожки в родния Шумен.

            В творческите си изяви балетното студио включва успешно популярните оперни певци Тодор Дачев и Роберт Чапликов, както и солистката на Вокалната формация „Малка серенада” Зара Янкова.

            През творческия сезон 2023-2024 година в Балетното студио са обособени две групи с преподаватели Звезделина Цветкова и Юлиана Керезова-Тодорова. Двете преподавателки са започнали творческия си път в Школата по изкуства „Анастас Стоянов” в Шумен с ръководителки Ирина Върбанова и Величка Евтимова и като участнички в балетното студио от самото му основаване. Корепетитор е Татяна Желева – дългогодишен специалист в областта на балетното корепетиране, винаги импонираща на работата в студиото.

Балетно студио „Перли“  е носител и на следните отличия:

  • През 2010 г. студиото става носител на НАГРАДАТА НА ШУМЕН в раздел „Музика и танц”.
  • Грамота от НЧ „Добри Войников-1856”, грамота за принос в развитието на приятелските връзки между двата братски народа – българския и арменския от Управителния съвет на Съюза на арменските културно-просветни организации „Ереван” в България, плакети и дипломи от Съюза на народните читалища за принос в развитието на читалищната дейност.
  • През 2020 година ръководителите на студиото, Величка Евтимова и Ирина Върбанова, стават носители на приза „ЗЛАТНА ЗНАЧКА НА ГРАД ШУМЕН“ за дългогодишната си обществено значима дейност.
  • През 2022 година на Балетно студио „Перли“ е присъдена НАГРАДАТА НА ШУМЕН за изкуство и култура в раздел „Танц“.
  • Първа награда в раздел характерни танци и две специални награди от танцовия конкурс „Магията на танца“ – 29 април 2023 г., Шумен.