През 2023 година Смесеният хор „Родни звуци“ чества 125 години от своето създаване. Именити диригенти и изпълнители са свързани с неговата  творческа дейност, но най-дългогодишният ръководител на „Родни звуци“ е проф. Венета Вичева. Бивша хористка на състава тя поема диригентската палка в края на 1961 г. Със своята солидна подготовка, получена в Българската държавна консерватория при изтъкнатия композитор и хоров педагог проф. Георги Димитров, Венета Вичева успява за кратко време да продължи традициите, завещани от нейните предшественици, успехите и възхода на хора. Под нейното професионално ръководство „Родни звуци“ прави значителни стъпки в овладяването на певческото майсторство. Репертоарът на колектива включва пиеси с високи художествени достойнства, в изпълнението на които хорът бележи големи постижения. Венета Вичева извежда хора към високи върхове и международни отличия –  Първа награда от Втория международен хоров конкурс „Бела Барток“ в град Дебрецен, Унгария, Втора награда от Деветия международен хоров конкурс  „Орландо ди Ласо“ в град Камерино, Италия, Златен плакет от Международния хоров фестивал „Атински трубадури“ в град Атина, Гърция. Хорът става носител на почетни дипломи и плакети от участията си в Международния фестивал на източно-православната хорова музика „Хвалите Господа“ в град София, Международния хоров фестивал „Достойно есть – Света Богородица“ в град Поморие и много други. Хор „Родни звуци“ реализира студийни записи в БНР. Заедно с хор „Бодра песен“ и симфоничния оркестър на БНР прави записи на ораторията „Заветът“ от Александър Танев, издадена от „Балкантон“ като дългосвиреща грамофонна плоча.

Хор „Родни звуци“ е отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – Първа степен, с медал „За заслуги към Българската народна армия“, със Специалната награда на Шумен и с много други награди и отличия.

Диригентската дейност на Венета Вичева се подпомага от акомпанятори, хормайстори и помощник-диригенти – Анна Вишнякова, Ивелина Казанджиева, Мария Горанова, Адриана Благоева, Евелина Златева, Ина Стойкова, Жанета Кацарова, Деница Райчева, Юлияна Панова, Николай Адриянов и Дарина Лазарова.

От месец септември 2011 г. диригент и художествен ръководител на хор „Родни звуци“ става Николай Адриянов – преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и бивш хорист на хор „Родини звуци“. Под неговото ръководство хорът участва в Панорама на българското хорово изкуство в град София и в VI Международен фестивал в град Разград. От 2011 до 2015 година хор „Родни звуци” обогатява репертоара си с произведения от Барока и Класицизма. През 2012 г. съставът осъществява успешно концертно турне във Франция и Словения. През 2013 г. участва в Международния хоров фестивал в град Краков, Полша, изнася концерти в град Дебрецен, Унгария и град Браила, Румъния. Хорът завоюва Втора награда на престижния Международен хоров конкурс „Поющий мир“ в град Санкт Петербург, Русия през 2014 г. През 2015 г. е поканен да участва в хоровия фестивал, организиран по случай 40-годишнината на смесения хор „Лира“ в град Бъзау, Румъния и в V Международен хоров конкурс във Флоренция, Италия. Хорът изнася съвместни концерти със смесения хор „Железни струни“ в Разград и с филхармониите в Шумен и Разград. С диригента Николай Андриянов работи корепетиторът Ваня Джамбазова.

От края на 2015 г. за диригент на хора е поканен Христо Атанасов, който ръководи и Градския духов оркестър „Михаил Биков”. Двата състава осъществяват съвместни концерти. Под негово ръководство през 2016 година хорът участва в тържествения концерт по повод 160-годишнината на Народното читалище „Добри Войников-1856“ в Шумен в присъствието на президента на Република България, а на 1 ноември е част от празничната национална програма с концерт в Зала 1 на НДК в София, с който се отбелязват и 160 години читалищно дело в България. През есента на същата година смесеният хор „Родни звуци“ печели Сребърен медал на V Международен конкурс „Музика и море“ в град Паралия, Гърция. В началото на месец ноември 2017 г. съставът се завръща с две първи награди от участието си в VIII Международен конкурс „Магическите мостове на Виена и Прага“.

През 2016 г. като корепетитор на състава се завръща най-дългогодишната пианистка на хора Жанета Кацарова.  Хормайстор от 2015 г. до пролетта на 2018 г. е Яна Косева.

На 15 август 2018 г. с откриване на паметна плоча в Андрейковото училище (днес Дом на учителя) – мястото, където е създаден хорът, започват поредица от събития, с които се отбелязва 120-годишнината на „Родни звуци”. На 26 и 27 октомври на сцената на ДКТ „Васил Друмев” в Шумен в продължение на два дни се провеждат празнични концерти с участието на детския хор „Бодра песен” и хорове от Разград, Свищов, Добрич, Бургас, Пловдив, Скопие и Зайчар, Сърбия. На 11 май през 2019 година за празника на града хор „Родни звуци” получава Наградата на Шумен в раздел „Музика”.

През 2020 година проф. д-р Николай Андриянов е поканен отново да поеме ръководството на хор „Родни звуци“ и да възобнови състава му.

През август 2023 година се навършват 125 години от създаването на хора и всички изяви на „Родни звуци“ отново са посветени на юбилейната годишнина. По традиция пред паметната плоча в знак на признателност към създателите на този певчески колектив, който повече от век вече радва Шумен и публиката по света със своите прекрасни изпълнения, са поставени цветя. Смесеният хор „Родни звуци”, Народното читалище „Добри Войников-1856” и Община Шумен организират на 11 октомври тържествен концерт, в който участват и детският хор „Бодра песен”, квартет „Абагар”, вокалният ансамбъл „Фортисимо” и други изпълнители. Подготвени са изложба и кратък документален филм с историята на „Родни звуци”. Поканени са бивши хористи, приятели на хора и много гости. Празничната литургия и концертът с църковно – славянски песнопения на 12 октомври в храма „Св. Възнесение Господне” са кулминацията на честванията на 125-тата годишнина на хора. По-късно в сградата на читалището диригенти, преподаватели по музика в Шуменския университет и училищата в града, както и хористи участват в Кръгла маса с ръководител проф. Стефан Хърков.

И днес Смесеният хор „Родни звуци” е неразривна част от колективите на  НЧ „Добри Войников-1856”. Съставът получава морална и финансова подкрепа от читалището и от  Община Шумен както за дейността си, така и за многобройните си турнета в страната и в чужбина. Хорът е гостувал с успех в Германия, Франция, Унгария, Словения, Чехия, Полша, Русия, Италия, Украйна, Румъния, Гърция и Турция.

              Диригент на Смесения хор „Родни звуци“ е проф. д-р Николай Андриянов.