АНСАМБЪЛ ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ „ПАНАЙОТ ВОЛОВ“

Ансамбълът за народни песни е създаден на 15 януари 1998 г. Тогава осем жени ентусиастки – Сара Бонева, Мика Марчева, Иванка Пенева, Радка Митева, Милена Цолова, Мара Дамянова, Пенка Данев и Недялка Герова, решават да организират честването на 70-годишнината на Николай Ночев и 40 години от началото на неговата творческа дейност.

Николай Ночев е творец със значим принос за развитието на музикалната дейност в Шумен, за което е удостоен със званието „Носител на сребърна значка” от Общинския съвет в Шумен. В продължение на 57 години той е ръководител на 70 ансамбъла, народни хорове и вокални групи. Активен участник в културния живот на града той ръководи Ансамбъла за народни песни „Панайот Волов“ при Народното читалище „Добри Войников-1856“ в продължение на близо 10 години.

Първият концерт на ансамбъла е на 25 юни 1998 г. в Общинския младежки дом на Шумен. На сцената излизат 23 жени изпълнителки. Салонът е препълнен. Началото е вълнуващо, затрогващо и без съмнение – обещаващо.

Всеотдайността и амбицията на Николай Ночев са пословични. Той ежедневно работи с корепетитора Нено Пенчев, двамата обучават новите певци. За една година създават богат репертоар и на 28 август 1999 г. ансамбълът заминава на 10-дневно турне в Молдова. Следват многобройни изяви, концерти, участия в конкурси, фестивали в страната и чужбина, отличия, признание на публиката и на специалистите. През 2002 година ансамбълът е награден със Сребърна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

След смъртта на Николай Ночев през 2008 година ръководител на ансамбъла става Александър Божилов, дотогава диригент на оркестъра. С присъщите за младостта амбиция и всеотдайност той подбира и включва в репертоара на състава песни и инструментални пиеси на изтъкнати композитори, поднасяни пред публиката с майсторските изпълнения на оркестъра и звучното съчетание с тригласния хор.

В 25-годишната си биография ансамбълът е записал златни страници в своята история. Поредицата от участия в Международния фолклорен фестивал „Евро – фолк“ от 2011 до 2015 година дадоха възможност на изпълнителите да опознаят автентичните изкуства на европейските народи и техния фолклор. Носител на златен медал от фестивала през 2011-та, ансамбълът е поканен да участва в Световния шампионат по фолклор, който се провежда същата година. Получава покани и участва в турнета в Македония, Гърция, Албания, Черна гора и др.

И днес желанието и амбицията на всички в ансамбъла е да предадат на младите поколения българските традиции и бисерите от фолклорната ни съкровищница.

Ръководител на Ансамбъла за народни песни „Панайот Волов“ е Жулиян Жечков