ВОКАЛНА ФОРМАЦИЯ „МАЛКА СЕРЕНАДА“

На 3 септември 1996 година група ентусиасти – Юлия Арнаудова, Наташа Христова, Зара Янкова и Кольо Пейков, решават да сформират вокален състав към читалището за шлагерна ретро-музика. За художествен ръководител е поканен бившият диригент на естрадно-музикалния театър в Шумен Николай Тодоров, който е завършил Естрадния отдел на Българската държавна консерватория. За кратко време трупата е попълнена от певци с добра вокална подготовка – изпълнители от шуменската оперета, хор „Родни звуци“, хор „Васил Коларов“ и др.

На 29 октомври 1996 г. изтъкнатият деятел на културата, писател, публицист и почетен гражданин на Шумен Драган Тенев дава на новия творчески колектив  името „Малка серенада“ и така става негов кръстник. Впечатлен от доброто звучене на състава, той го кани в София за участие в концерт-спектакъл в зала №2 на НДК по повод 3-годишнината на предаването „Минаха години“ по БНТ.  С разнообразните си изпълнения, добре подбраните песни, богатия аранжимент и професионализъм съставът става любим на шуменската публика. В репертоара са включени стари градски песни, френски шансони, италиански канцонети, филмова музика, незабравими шедьоври на българската и чуждестранната забавна песен. Групата добива популярност и е търсена в целия регион и страната. Незабравимо е участието през лятото на 2004 г. в студиото на Телевизия „Скат“, София в предаването на Бони Милчева и Тодор Върбанов „Ако зажалиш …“ Всяка година „Малка серенада“ участва в национални фестивали на градската песен и винаги печели високи отличия.

През годините следват телевизионни снимки, записи в Радио Шумен, интервюта, видеоклипове, издаването на три компакт диска и репертоар от над 250 песни.

На 21 септември 1997 г. е първото участие на състава в националния фестивал на старата градска песен „Златен кестен“ в Петрич. Отличното представяне на групата привлича вниманието на медиите и публиката.

Най-високите постижения на формацията са свързани с името на Николай Тодоров – Кайо, дългогодишен ръководител на състава.

Той е роден в Шумен на 26 ноември 1943 г. От 10-годишен учи пиано при известната шуменска педагожка Надя Дудекова. Усъвършенства класическа китара при Кристиян Платов. Изучава още оперно пеене като тенор, саксофон и тромпет. Още през 1964 г. пише първите си песни, излъчени по БНТ и в музикалния филм „Ревю на петолинието“. Три години е обоист в шуменския симфоничен оркестър.

През 1971 г. завършва отдела за естрадна музика при Българската държавна консерватория със специалност „Пеене и оркестрово дирижиране“ в класа на проф. Стефан Анастасов с пълно отличие. Започва работа като диригент в шуменския естраден театър, където работи в продължение на 15 години.  Автор е на оригинална музика за над 12 музикални програми, както и на музика към театрални спектакли.

Следват години,  през които работи като старши музиколог в Държавното обединение „Музика“ и като преподавател по музика. От 1996 г. е художествен ръководител на „Малка серенада“. Многократно е удостояван с награди за творческата си дейност. Носител е на златен медал от Първия фестивал на художествената самодейност и два пъти получава сребърна значка „Отличник“ на Комитета за култура, множество грамоти и лауреатски звания.

През 42-годишната си професионална творческа дейност е автор на над 80 песни, спечелили награди на фестивали и конкурси. Създава музика за театрални и забавни спектакли, както и музика за исторически филми.

Като ръководител на „Малка серенада“ Николай Тодоров пише всички аранжименти и оркестрации на състава, много авторски песни, с които групата е спечелила най-високите си национални отличия.

Днес художествен ръководител на вокалната формация е Диана Колева.