МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЛЮБИТЕЛСКИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ ФИЛМИ

Фестивалът се организира за пръв път на 5-ти декември през далечната вече 1970 година. От тогава в двадесетте издания на форума са участвали 1024 филма.

От 2003 година фестивалът прерасна в международен и оттогава досега в него са участвали 123-ма чуждестранни автори със 201 филма.

Различните издания на фестивала са журирани от професионалисти, които са сред най-ярките имена на българското кино  като проф. д-р Божидар Манов, н.а. Захари Жандов, проф. Неделчо Милев, проф. д-р Тотю Тотев, реж. Генчо Генчев, доц. д-р Александър Донев и много други изтъкнати кинодейци.

ЦЕЛИ НА ФЕСТИВАЛА:

Развитие и популяризиране на любителското кино, чрез обмен на филмова продукция и срещи на кинолюбители.

  • Поощряване на международното културно сътрудничество чрез създаване на филми, стимулиращи интерес към историята и патриотичното възпитание.
  • Фестивалът е част от културния календар на Община Шумен и съдейства за популяризирането на Шумен и областта като привлекателна дестинация за културен туризъм. В близост са старите столици Плиска и Велики Преслав, както и националният символ на България – Мадарският конник.

РЕГЛАМЕНТ:

Кинофестивалът се провежда през две години на всяка четна година.

За участие се допускат:

  • игрални, документални и анимационни филми по темата на фестивала, които не са представяни в предходни издания на фестивала;
  • филми, изработени от индивидуални автори или от авторски колективи – непрофесионалисти.

Не се допускат филми с порнографско, ксенофобско и уронващо достойнството на човека съдържание.

Поредното издание на фестивала ще се проведе от 28 до 30 юни 2024 г.

 

Повече информация за тазгодишното издание на Международния фестивал на любителските исторически филми може да се прочете тук: https://shumenfest.eu/