През 2020 год. към НЧ „Добри Войников-1856“се сформира Литературен клуб „Български език и творчество“.

Целта на заниманията в него е да подпомагат обучението на учениците от 4 до 12 клас по български език и литература и подготовката им за националното външно оценяване в седми и десети клас, както и за явяване на матурата в дванадесети клас.

Едновременно с това дейността на клуба е насочена към развиване на способностите и насърчаване на уменията на учениците и студентите да създават лично творчество. През годините на своето съществуване младите автори от клуба активно участват в различни международни и национални конкурси и печелят отличия.

В началото на създаването на клуба наши възпитаници се включиха в Националния конкурс „Аз и моите приятели-животните“, организиран от Националния дворец на децата в София по случай Международния ден на детето – 1 юни.  Конкурсът  се проведе в 3 раздела, като третият беше за „Литературно творчество“ и още с първото си явяване на национален форум шуменските участници спечелиха две призови места – втора награда за Александра Стоянова и трета награда за Анна-Мария Станиславова.

Анна-Мария Стоянова, Нурие Хюсеинова, Антоний Антониев, Нурие Осман, Стела Донева, Теодор Елков, Мартина Младенова, Теодор Тодоров и Изабела Ивайлова.не веднъж са отличавани с награди и поощрения в различни конкурси за литературно творчество.

Сред най-значимите национални прояви, в които са участвали и наши деца творци, е и проведеният през 2023 годинаНационален литературен конкурс – „Вълшебното перце!“. Той беше обявен от Редакцията на списание „Аз съм българче“ в партньорство с Българското национално радио, София и предаването „Закуска на тревата“ по програма „Хоризонт“ по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Много силно беше представянето на наши ученици като рецитатори в ХХVIII Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература през 2022 г. Конкурсът се провежда през две години от 1969 г. досега и се организира от Община Шумен, Институт Лист – Унгарски културен институт, София, Министерството на културата, с подкрепата на Община Дебрецен, Съюза на артистите в България и др.

Литературният клуб „Български език и творчество“ е организатор на коледния конкурс „Моята мечта за Коледа“ за лично литературно творчество и рисунка, който привлича за участие ученици от цялата страна и от чужбина – Австрия, Англия, Северна Македония и др.

През 2023 година клубът насочи своята дейност към отбелязване на 190-годишнината от рождението на нашия именит съгражданин и патрон на читалището Добри Войников. Поредицата от събития завършиха с провеждане на общинска викторина „190 години от рождението на Добри Войников – шуменски учител, будител, музикант и театрален деец“. Участие в нея взеха отбори от три шуменски училища – СУ „Панайот Волов“, ППМГ „Нанчо Попович“, Професионална гимназия по икономика и ЦПРЛ – ОДК „Анастас Стоянов“. Обявен беше и Национален конкурс „Войников и възрожденците, свързани с читалищното дело в Шумен” в два раздела: Литературно творчество – поезия и есе; Изобразително изкуство – рисунка. В раздела за литературно творчество участваха 78  творби от 87 млади автори.

Ръководител на литературния клуб е Павлина Марева.