Здравка Евтимова представя „Луничави разкази“ в Шумен

февруари 22, 2024 By Роза Енчева

Писателката Здравка Евтимова ще представи най-новата си книга „Луничави разкази“ в Шумен. Тя ще гостува на шуменската публика на 6 март, сряда, от 17.30 часа в зала „Сава Доброплодни“ по покана на НЧ „Добри Войников-1856“.

„Луничави разкази“ съдържа двадесет истории, писани през последните три години. Едни от тях разсмиват, други – натъжават така, като смехът и тъгата са част от света на героите в текста и от живота ни извън книгата.

Сборникът е отпечатан от Издателство „Жанет 45“ в края на 2023 година.

Здравка Евтимова е носителка на редица литературни награди, сред които „Златен ланец“, „Чудомир“, „Блага Димитрова“, „Балканика“, Роман на годината 2015 на Националния дарителски фонд 13 века България (за „Една и съща река“). През 2019 г. й е присъдена Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос към българската духовност, а през октомври 2021 г. зрителите на Българската национална телевизия я избират за своя любим български автор. Последният ѝ роман „Резерват за хора и вълци“ беше отличен с „Цветето на Хеликон“ през 2022 г. като най-продаваната книга от номинираните за наградата „Хеликон“.

Романи и сборници с разкази на Здравка Евтимова са публикувани не само в България, но и в САЩ, Великобритания, Гърция, Канада, Израел, Италия, Китай, Франция, Сърбия, Северна Македония, Словения.