Международен фестивал на любителските исторически филми в Шумен

май 10, 2024 By Роза Енчева

 

Международният фестивал на любителските исторически филми ще се проведе от 28 до 30 юни в Шумен. Събитието се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България и международната организация на кинолюбителите УНИКА.   

Фестивалът има конкурсен характер. Ще бъдат връчени Награда за най-добър филм – първа, втора и трета, Награда „Генчо Генчев“ – за кратък филм до 5 минути, Награда за най-добър филм на млад автор (до 30 години) и награди за: сценарий, режисура, операторско майсторство, монтаж и звуково оформление. Отличия ще връчат също Община Шумен, Министерството на културата, УНИКА – Медал на международната организация на кинолюбителите, както и организациите, които подкрепят фестивала.

Председател на журито на тазгодишното издание на фестивала ще бъде известният кинокритик проф. Божидар Манов. Членове са режисьорът Александър Донев, д.н. Силва Хачерян от Министерството на културата, доц. д-р Стефан Минков от ШУ „Епископ Константин Преславски“ и Стефан Хаджи Андоновски – председател на Киноклуба от Битоля Северна Македония.

Организатори са Община Шумен, НЧ „Добри Войников-1856“ и Киноклуб „Мадарски конник“. Събитието се провежда с подкрепата на Съюза на българските филмови дейци, Националния филмов център, Българската федерация за алтернативно кино, Националния исторически музей, Националния военно-исторически музей, Регионалния исторически музей, ШУ „Епископ Константин Преславски“, РБ „Стилян Чилингиров“, ХГ „Елена Карамихайлова“ и Телевизия Шумен.

През годините фестивалът се утвърждава като авторитетно културно събитие с международно участие. Целта е да се подпомогне развитието и популяризирането на любителското кино чрез обмен на филмова продукция и срещи на кинолюбители и да се поощри международното културно сътрудничество чрез създаване на филми, стимулиращи интерес към историята и патриотичното възпитание.

Фестивалът е част от културния календар на Община Шумен и съдейства за популяризирането на Шумен и областта като привлекателна дестинация за културен туризъм.

Повече информация за Международния фестивал на любителските исторически филми, 2024 г. може да се прочете тук: https://shumenfest.eu/