Откъде идват живите дрехи

май 14, 2024 By Роза Енчева

Детската писателка Магда Борисова гостува в НЧ „Добри Войников-1956“ в Шумен. Пред второкласници от СУ „Панайот Волов“ тя представи новата си книга „Живи дрехи“, която е сред номинираните за наградите за детска литература „Бисерче вълшебно“ за 2024 г. в раздела „Нещотърсачи“.

Книгата разказва, откъде идват живите дрехи, какво е памук, какво е вълна. Малката героиня от приказката се запознава с копринената пеперуда, която облича хората с най-фините и красиви дрехи, изтъкани от копринени нишки. Среща се с овцата Саня, от чиято козина се прави вълнената прежда. Разбира, че от камилата се изплитат кашмирените пуловери, мохерът е от козичките, а пухкавите зайчета дават ангорската вълна. Децата видяха хурка, вретено, стръкче памук, коноп и истински копринени буби, които авторката носи със себе си при представяне на книгата.

„Много от днешните деца не са виждали на живо животните от селския двор на баба и дядо, не са пипали живи материи, затова им показвам естествени материали, а на последната страница в книгата лично съм залепила малки парчета плат – вълна, памук, лен и коприна,“ разказва Магда Борисова.

Авторката е родена във Велико Търново, но живее и работи в град Елена.Има издадени три сборника с детски пиеси, фентъзи роман „Хроника на един апокалипсис“. Много популярна е поредицата й с детско-юношески приключенски романи „Тайната на кулата“, „Тайната на Вълчан“ и „Тайната на паяка“. Носителка е на над 30 национални и международни литературни отличия. Член е на Съюза на българските писатели в секция „Драматургия“.