Летни музикални срещи в читалище „Добри Войников-1856“

юни 27, 2024 By Роза Енчева

Деца от „Академия Катранджиева“ към Регионалната библиотека, Образователен център „Защо“ и Работилница за изкуство към Общинския младежки дом се включиха в първата от поредицата летни музикални срещи, организирани по повод 75 години от създаването на детския отдел на библиотеката към НЧ „Добри Войников-1856“.

Дългогодишният артист оркестрант Галя Ушева от Симфониета – Шумен запозна малките ученици с виолончелото като музикален инструмент. Тя разказа на децата, че челото е от групата на струнно-лъковите инструменти. А благодарение на богатия диапазон от тонове в цигулковото семейство виолончелото е вторият след цигулката солов инструмент. Неговият топъл и емоционален звук е най-близък до човешкия глас.

Увлекателният разказ на челистката предизвика интереса на децата, които научиха от какви части се състои виолончелото: корпус, гриф, струни, дървено магаре, което държи тежестта на 4-те струни, охлюв в най-горната част, душичка във вътрешността, струнник с машинки за фино настройване и дървени ключове за грубо настройване.

Малчуганите се включиха с огромно желание и в музикалните игри с откъси от една от нaй-известните творби на Камий Сен-Санс „Карнавал на животните”.

Всяко от децата имаше възможност да посвири на виолончелото. А на въпроса колко е стар нейният инструмент Галя Ушева обясни, че той е изработен от български лютиер преди около 70 години и тежи 7 килограма. Тя сподели пред малките си слушатели, че на инструмента се изпълнява главно класическа музика, но челото се използва в музикални творби и от други стилове.