Откриване на 22-ия фестивал на любителското кино в Шумен

юни 28, 2024 By Роза Енчева

Началото на Международния фестивал на любителските исторически филми беше поставено тази вечер (28 юни, петък) със запалване на фестивалния огън пред старата сграда на НЧ „Добри Войников-1856“. Повече от две десетилетия събитието събира в Шумен гости и участници от страната и чужбина и се превръща в една от значимите културни прояви за града и за почитателите на любителското кино.

От името на кмета на Шумен проф. Христо Христов поздравление към участниците отправи зам.-кметът Десислава Петрова. По думите й, на град като Шумен с богата история, култура и традиции в кинолюбителското движение му прилича да има такъв фестивал. В поздравителния адрес, който кметът изпрати до организаторите, участниците и журито се казва: „Фестивалът е с близо половинвековна традиция и за всички нас е привилегия да бъде част от културната памет на града ни.“

Режисьорът Александър Донев и член на фестивалното жури пожела на форума да не отстъпва от завоюваните позиции. „Фестивалът е най-мащабната международна проява за любителско кино и ще се радваме да виждаме все повече и по-добри филми“, каза Донев.

Началото на фестивалните дни беше поставено със спектакъл на Дружество „Традиция“ и с изложба „100 години кинолюбителско движение в България“. Шумен е един от първите градове в страната, в които се създава дружество на кинолюбителите. Негови основатели са Веселин Хлебаров, Димитър Златев и Ростислав Бакалов, който „издава“ или по-точно рисува единственото в Европа ръкописно списание от 1929 до 1930 година. Оттогава са запазени 20 броя, които се съхраняват в Регионалния исторически музей.

Фестивалната програма тази вечер продължава с представителна прожекция на нови шуменски филми. В събота, 29 юни, прожекциите ще започнат в 9.30 и ще продължат до 13.00 часа. От 15.30 до 17.30 часа в зала „Сава Доброплодни“ ще се проведе кръгла маса, посветена на 100-годишнината от началото на българското кинолюбителско движение. Награждаването е на 30 юни, от 10.00 часа, също в зала „Сава Доброплодни“.